Δίοδοι Led τι δε σας λένε

Δίοδοι Led τι δε σας λένε

Sorry, this entry is only available in Greek. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Πρόλογος

Τα φωτιστικά σώματα Led  αποτελούν μόνιμες πηγές φωτισμού και βασικός παράγοντας επιλογής τους άλλα και μεγιστοποίησης της επένδυσης μας αποτελεί η αξιοπιστία τους.  Ο χρόνος για τον οποίο θα μπορέσουν να μας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

 

Σχεδιασμός Φωτιστικών Σωμάτων Led SSL (solid state lighting)

Αν και μερικές φόρες ακούγονται απόψεις ότι όλα τα Led είναι ίδια  αυτό δεν ισχύει. Θυμίζει το μύθο του Αισώπου ότι όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια. Αν θέλουμε μακροχρόνια λειτουργία με σταθερό φωτιστικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνεται επιλογή πρώτων υλών χωρίς εκπτώσεις.

Οι πήγες που χρησιμοποιούμε στην Φωτιστική Επαγγελματικός Φωτισμός χωρίζονται σε 3 βασικές κατηγορίες και εδώ θα αναλύσουμε τις βασικές ποιοτικές διάφορες τους.

 

Low-Mid power Leds

Είναι οι δίοδοι Led από 0,1 έως 0,5 Watt.  Οι δίοδοι αυτοί  αποτελούνται από μια βάση αλουμινίου η κεραμική ή μια πλαστική μήτρα που μπαίνει το μείγμα φωσφόρου με σιλικόνη για να κλείσει η δίοδος. Οι διαφορετικές τεχνολογίες παραγωγής διόδων οφείλονται στο κόστος αλλά και στα πνευματικά δικαιώματα <πατέντες>  που έχουν οι εταιρείες παραγωγής. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλες και ποιοτικές εταιρείες έχουν πατεντάρει μοναδικές τεχνολογίες και υλικά κατασκευής διόδων με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε αν κάποιος κατασκευαστής δεν συμμετέχει στις συνεργασίες τους ανταλλαγής πνευματικών δικαιωμάτων είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να παράγει ποιοτικές διόδους φωτισμού Led.

Εξαιρετικά σημαντικό ρόλο παίζει το είδος πλαστικού που ενσωματώνεται στο Led. Βασικός παράγοντας είναι να μην περιέχει δακτύλιο Βενζολίου  και δεσμό  Αμιδίου. Τα 2 αυτά υλικά περιέχονται σε χαμηλής ποιότητας Led και με την πάροδο του χρόνου αλλά και την θερμοκρασία που δημιουργείται οξειδώνουν και εξαντλούν τα πλαστικά τμήματα του Led. Αποτέλεσμα είναι το κιτρίνισμα, η μείωση της απόδοσης , της φωτεινότητας , η αλλαγή θερμοκρασίας χρώματος της Διόδου.

Στα προϊόντα μας χρησιμοποιούμε αποκλειστικά διόδους Led χωρίς πλαστικό για την αποφυγή του παραπάνω φαινομένου που αποτελεί βασικό παράγοντα αστοχίας αλλά και χαμηλής απόδοσης  των διόδων

 

High power Leds

Είναι οι συστοιχίες διόδων  από 1 έως και 5 Watt.

Κατασκευαστικά παρουσιάζουν τις ίδιες προκλήσεις με τα Low- Mid power Leds με ένα επιπλέον παράγοντα που αφορά την μεγαλύτερη αντοχή στη θερμοκρασία καθώς σε παρόμοια επιφάνεια καλούνται να διαχειριστούν μεγαλύτερα θερμικά φορτία.

Στη Φωτιστική Επαγγελματικός φωτισμός χρησιμοποιούμε αποκλειστικά διόδους Led με μετρήσεις κατά LM80 και στους 105 βαθμούς κελσίου έτσι ώστε να έχουμε ένα  τελικό προϊόν με υψηλό χρόνο ζωής.

 

Led Arrays/ COB Led

Είναι οι συστοιχίες διόδων  από 5 έως και 300 Watt.

Εδώ τα θερμικά φορτία είναι πολύ μεγαλύτερα. Χρησιμοποιούμε COB με βάση αλουμινίου αλλά και με μετρήσεις κατασκευαστή έως και τους 140 βαθμούς κελσίου έτσι ώστε να έχουμε ένα  τελικό προϊόν με υψηλό χρόνο ζωής.

 

Τέλος θα ήθελα να προσθέσω ότι ένα φωτιστικό σώμα δεν αποτελείται μόνο από διόδους Led αλλά είναι το σύνολο των επιμέρους εξαρτημάτων. Εκπτώσεις υλικών αλλά και κατασκευαστικών σταδίων έχουν άμεση επίπτωση στην επένδυσή σας. Ζητήστε συστάσεις από τον κατασκευαστή αλλά και ελέγξετε την ποιότητα αυτών καθώς έτσι θα εξασφαλίσετε την απόδοση της επένδυσής σας.

Share this post


nav-panel-close