Εγγυήσεις Φωτιστικών Σωμάτων.

Εγγυήσεις Φωτιστικών Σωμάτων.

Sorry, this entry is only available in Greek. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Ελάχιστη εγγύηση για προϊόντα που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 2 έτη. Ο πωλητής οφείλει να αποδείξει ότι το εμπόρευμα δεν ήταν ελαττωματικό εντός των πρώτων 6 μηνών από την παράδοσή του («αντιστροφή του βάρους της απόδειξης»). Μετά από το διάστημα αυτό, πρέπει ο καταναλωτής να αποδείξει ότι το εμπόρευμα ήταν ελαττωματικό. Τι είδους επανόρθωση δικαιούται ο καταναλωτής δωρεάν; Ισχύει κάποια προθεσμία για την εφαρμογή της επανόρθωσης;

Δεν υπάρχει «ιεράρχηση επανορθώσεων». Ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει επιδιόρθωση ή αντικατάσταση του εμπορεύματος, έκπτωση της τιμής ή επιστροφή των χρημάτων, εκτός αν η λύση αυτή είναι δυσανάλογη σε σχέση με το ελάττωμα. Ο πωλητής ή επιδιορθωτής πρέπει να εφαρμόσει μια λύση εντός εύλογου διαστήματος που δεν θα δημιουργεί προβλήματα στον καταναλωτή. (πηγή:https://europa.eu/youreurope/citizens/consumers/shopping/guarantees-returns/greece/index_el.htm)

Τα παραπάνω αποτελούν νόμους της Ευρωπαϊκής  και έχουν μεταφερθεί στην Ελληνική νομοθεσία. Αφορούν όλα τα προϊόντα (λάμπες και φωτιστικά στη περίπτωσή μας) που πωλούνται στην Ελληνική αγορά ασχέτως τιμής πώλησης αλλά και τόπου κατασκευής. Το διευκρινίζω με έμφαση καθώς πολλοί πωλητές δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία ξεχωρίζοντας εγγυήσεις προϊόντων ανάλογα τη τιμή τους , ώρες λειτουργίας, τόπο προέλευσης κλπ. Συνήθης πρόφαση είναι ότι πχ στα κινέζικα δεν έχουμε εγγύηση ή ότι σε αυτή τη τιμή δεν έχουμε εγγύηση. Επίσης πολλές φορές παρατηρούμε και το <βάφτισμα> εγγυήσεων. Προϊόντα ή και τμήματα αυτών να έχουν χαμηλότερες εγγυήσεις και στην Ελληνική αγορά να πωλούνται με υψηλότερη εγγύηση. Συνήθως  φωτιστικά σώματα με τροφοδοτικά που συνοδεύονται με 2 έτη εγγύηση πωλούνται με 5 έτη. Καλό θα ήταν και εδώ να είστε επιφυλακτικοί  ως προς το τι θα συμβεί την στιγμή που ο πωλητής θα κληθεί να αντικαταστήσει ή να επισκευάσει το προϊόν.

Η εταιρία Φωτιστική Επαγγελματικός Φωτισμός δίνει ως ελάχιστο 5 έτη εγγύηση που ισχύει ασχέτως ωρών λειτουργίας αλλά και εγγυάται την απόδοση του φωτιστικού σώματος. Κατόπιν συμφωνίας και σε ορισμένες σειρές φωτιστικών σωμάτων δίνουμε και μεγαλύτερες εγγυήσεις. Επιλέξετε υπεύθυνα τον προμηθευτή σας καθώς έτσι διαμορφώνετε και την αγορά.

Share this post


nav-panel-close