Συστήματα Διαχείρισης Φωτισμού κτιρίων

Συστήματα Διαχείρισης Φωτισμού κτιρίων

Sorry, this entry is only available in Greek. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

 Γενικά

Τα συστήματα διαχείρισης φωτισμού αποτελούν μια μέθοδο εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και πόρων γενικότερα καθώς στόχος τους είναι η παροχή φωτισμού όταν τον χρειαζόμαστε , στην ποσότητα που χειμαζόμαστε αλλά και σε πιο αναπτυγμένες εφαρμογές σε πλήρη διαχείριση του φωτισμού ως πόρος.

Χωρίζονται σε 3 κατηγορίες ανάλογα τις δυνατότητες που μας δίνουν σε διαχείριση και εξοικονόμηση ενέργειας/ πόρων

Α. Αυτόνομα συστήματα (stand alone)

Τα αυτόνομα συστήματα διαχειρίζονται συνήθως ένα χώρο και είναι στόχος είναι μικροί χώροι όπως γραφεία , χώροι παρουσιάσεων αίθουσες διδασκαλίας , διάδρομοι αποθηκών κλπ.

Η ποιο απλή μορφή αυτόνομου συστήματος διαχείρισης είναι ένα αισθητήριο φωτεινότητας κίνησης. Το αισθητήριο βλέπει κίνηση και αναλόγως του επίπεδου φωτεινότητας του χώρου επιτρέπει την αφή / σβέση των φωτιστικών σωμάτων Βασική προϋπόθεση λειτουργίας του συστήματος είναι το άμεσο ανάμα των φωτιστικών σωμάτων Επίσης σημαντικός παράγοντας είναι τα φωτιστικά να είναι κατάλληλα για πολλά αναβοσβησήματα ανά ημέρα.

Η αμέσως πιο εξελιγμένη σειρά αυτόνομου συστήματος διαχείρισης είναι το Dali Eco της Osram

Το σύστημα έχει την δυνατότητα ελέγχου 2 ομάδες φωτιστικών (έως 16 τεμ η ομαδα)

με αισθητήρα φωτεινότητας και κίνησης είναι κατάλληλο για φωτιστικά με dali σύστημα οδήγησης και έχει την δυνατότητα δυναμικού ελέγχου του φωτισμού αλλά και δημιουργίας σεναρίων φωτισμού

Δυναμικός έλεγχος φωτισμού σημαίνει ότι η ένταση αλλά και η κατανάλωση του φωτισμού μπορεί να αυξομειώνεται αναλόγως της παρουσίας εξωτερικού φωτισμού ημέρας (daylight ) αλλά και ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα (lux ).

Ένα απλό σενάριο είναι ότι με την είσοδο μου στο χώρο εργασίας ο αισθητήριας με ανιχνεύει και ανάβει τα φώτα στην ένταση που του έχω ορίσει (πχ 500 lux) όσο με βλέπει ο αισθητήρας διατηρεί την φωτεινότητα που του έχω ορίσει Στην περίπτωση που έχω φωτισμό ημέρας (daylight ) η ένταση του φωτισμού μειώνεται αναλόγως

Μόλις φύγω από τον χώρο εργασίας η ένταση του φωτισμού μειώνεται και τέλος μετά από το χρονικό διάστημα που έχω καθορίσει τα φ/πόρος σβήνουν η αν υπάρχει κάποια άλλη απαίτηση μπορούν να μείνουν ανέμενα στο επιθυμητό επίπεδο πχ.10%.

Το dali eco δίνεται με ένα χειριστήριο που μπορεί να εκτελέσει 4 σενάρια αλλά και να τα προγραμματίσει

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και το σύστημα basicDim της Tridonic μόνο που έχει την δυνατότητα ελέγχου 2 ομάδες φωτιστικών (έως 5 τεμ η ομαδα)

Τα φωτιστικά σώματα πρέπει να έχουν dali σύστημα οδήγησης

Β. Dali συστήματα

Τα dali συστήματα είναι σε πολλαπλάσια των 64 διευθύνσεων Ως διεύθυνση ορίζεται ένα φωτιστικό, η ένας διακόπτης,η ένα φωτοκύτταρο Ανάλογα με το μέγεθος της εγκατάστασης διαστασιολογείται το σύστημα φωτισμού, οι διάφοροι αισθητήρες – διακόπτες και προγραμματίζεται ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών Τέλος μεσώ λογισμικού μας δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσουμε η να αλλάξουμε τις χρήσεις- λειτουργίες των φωτιστικών

Γ. Dali συστήματα με δυνατότητα cloud / internet.

Εδώ έχουμε όλες τις προηγούμενες λειτουργίες πλέον της δυνατότητας απομακρυσμένης διαχείρισης του φωτισμού Απλοποιείται έτσι η διαδικασία της συντήρησης καθώς γνωρίζουμε τι λειτουργεί, πότε λειτουργεί αλλά και πότε χρειάζεται η ανθρώπινη παρέμβαση Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε μεγίστη εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *