Συστήματα Οδήγησης και Ελέγχου Φωτιστικών Σωμάτων Οδικού Φωτισμού

Συστήματα Οδήγησης και Ελέγχου Φωτιστικών Σωμάτων Οδικού Φωτισμού

Sorry, this entry is only available in Greek. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Tα συστήματα οδήγησης των φωτιστικών μας επιλέγονται με γνώμονα την ποιότητα ,τη χαμηλή κατανάλωση και την αντοχή σε εξωτερικά δίκτυα φωτισμού. Καλύπτονται με 5ετή εγγύηση λειτουργίας αλλά αναλόγως των συνθηκών χρήσης είναι κατασκευασμένα για 50.000 – 100.000 ώρες ζωής.

Όλα τα φωτιστικά σώματα είναι διαθέσιμα στις παρακάτω εκδόσεις

  • Απλή ηλεκτρονική έναυση με διόρθωση συνημιτόνου >95% .
  • Απλή ηλεκτρονική έναυση με διόρθωση συνημιτόνου >95% και λειτουργία Step-Dim για ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.
  • 1-10V αυξομειούμενο ηλεκτρονική έναυση (dimmable).
  • Dali αυξομειούμενο ηλεκτρονική έναυση με διεύθυνση.

Κατάλληλη για χρήση σε συνεργασία με συστήματα ελέγχου φωτισμού (ενσύρματα ή ασύρματα)

  • Dali προγραμματιζόμενα με προφίλ αυτόματης μείωσης της κατανάλωσης

Κατάλληλη για χρήση σε συνεργασία με συστήματα ελέγχου φωτισμού (ενσύρματα ή ασύρματα) αλλά και με τις παρακάτω λειτουργίες.

A.Step Dim (μείωση μεσονύκτιου)

Χρησιμοποιείται σε εγκαταστάσεις που έχουν εκτός των γραμμών τροφοδοσίας μια γραμμή ελέγχου. Η γραμμή ελέγχου συνδέεται σε ένα εξωτερικό ρελέ ο οποίος με έναν ενεργοποιητή ξεκινάει ή τελειώνει την μείωση του φωτισμού. Οι παράμετροι μείωσης ( % πχ) προγραμματίζονται από εμάς στο επιθυμητό επίπεδο.

 stepdim

Β. ΑstroDim (αυτόνομη μείωση χωρίς εξωτερικό έλεγχο)

Η AstroDim λειτουργία έχει σχεδιαστεί για μείωση χωρίς γραμμή ελέγχου, μπορεί έτσι να εφαρμοστεί σε υπάρχουσες γραμμές φωτισμού χωρίς να χρειαστούν αλλαγή. Με αυτό τον τρόπο εξοικονομείται ενέργεια και μειώνεται η φωτορύπανση. Το τροφοδοτικό προγραμματίζεται από εμάς στα επιθυμητά επίπεδα μείωσης με 1 έως 5 επιθυμητά επίπεδα μείωσης.

astrodim

Καθώς τα φωτιστικά εξωτερικών χώρων δέχονται καταπονήσεις έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των συστημάτων αυτών

  • Όλα τα φωτιστικά έχουν προστασία 4-10KV σε υπερτάσεις
  • Προστασία από υπερθέρμανση.

  • Λειτουργία από -30ο C – +60ο C.
  • Ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα κατά ΕΝ61547

  • Χαμηλές αρμονικές

Ασύρματη τηλεδιαχείριση και παρακολούθηση συστημάτων φωτισμού

Το σύστημα Τηλεδιαχείρισης επιτρέπει την παρακολούθηση και τον δυναμικό έλεγχο της αφής-σβέσης καθώς και του φωτεινού αποτελέσματος (μείωση-αύξηση) φωτιστικών σωμάτων οδικού φωτισμού.

Εξαρτήματα συστήματος

  • Ελεγκτής Φωτιστικού με εσωτερική κεραία
  • Κόμβος Τηλεδιαχείρισης
  • Λογισμικό Τηλεδιαχείρησης

Ελεγκτής φωτιστικού

Aποτελεί ένα ηλεκτρονικό εξάρτημα (NODE) υψηλής ποιότητος και τεχνολογίας, το οποίο μας δίνει την δυνατότητα να διαχειριστούμε έξυπνα το φωτισμό μας σε πραγματικό χρόνο. 

Περιλαμβάνει ασύρματο πομποδέκτη και έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί ασύρματα με τον Κόμβο Τηλεδιαχείρισης του δικτύου των λαμπτήρων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, κάθε φωτιστικό σώμα μπορεί να λαμβάνει από το Λογισμικό Τηλεδιαχείρισης Οδικού Φωτισμού διαμέσου του Κόμβου Τηλεδιαχείρισης – εντολές οι οποίες ελέγχουν πλήρως την λειτουργία του φωτιστικού.

Κόμβος Τηλεδιαχείρισης

Αποτελεί πύλη μεταφοράς δεδομένων (gateway) μεταξύ του Λογισμικού Τηλεδιαχείρησης Οδικού Φωτισμού και των «έξυπνων» Φωτιστικών σωμάτων οδικών δικτύων. Ο κόμβος δύναται να επικοινωνεί με λογισμικό με έναν εκ των ακόλουθων τρόπων:

  • Δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 4G/3G, WiFi (802.11a/b/g),
  • 802.16 WiMAX (3.5GHz a/b band, 5.4GHz)
  • ενσύρματα (σύνδεση Ethernet). Συνδυασμοί των εν λόγω ζεύξεων (πχ. WiFi/WiMAX ή WiFi/3G) είναι δυνατόν να υλοποιηθούν, εφόσον είναι επιθυμητή η εξασφάλιση συμπληρωματικότητας.

Η επικοινωνία του Κόμβου ΤηλεδιαχείρΙσης με τα «έξυπνα» Φωτιστικά σώματα LED οδικών δικτύων (πιο συγκεκριμένα, με τον Ασύρματο Ελεγκτή Λαμπτήρων LED που αυτοί διαθέτουν) επιτυγχάνεται μέσω ασύρματης ραδιοζεύξης IEEE 802.15.4 .

Ο Κόμβος Τηλεδιαχείρισης μαζί με τα «έξυπνα» Φωτιστικά σώματα LED οδικών δικτύων αποτελούν/σχηματίζουν ένα πλήρες και αυτόνομο ασύρματο “mesh” δίκτυο , στο οποίο ο Κόμβος Τηλεδιαχείρισης λειτουργεί ως «Συντονιστής» (Co-ordinator) και τα «έξυπνα» Φωτιστικά σώματα LED οδικών δικτύων ως «Δρομολογητές» (Routers).

Ενσύρματη τηλεδιαχείρίση και παρακολούθηση συστημάτων φωτισμού

Το σύστημα ενσύρματης διαχείρησης με αντίστοιχο αποτέλεσμα αποτελείται από τα παρακάτω επιμέρους τμήματα:

  • Ελεγκτής: η ηλεκτρονική διάταξη που εγκαθίσταται στο σημείο φωτισμού. Έχει δυνατότητα λήψης εντολών ON/OFF και ρύθμισης έντασης φωτισμού και εκτέλεσής τους με το ballast. Έχει δυνατότητα υλοποίησης των λοιπών λειτουργιών που αναφέρονται στις παρακάτω ενότητες. Επικοινωνεί μέσω των υφιστάμενων καλωδίων ηλεκτροδότησης με το πρότυπο επικοινωνίας ISO14908.
  • Πύλη (Gateway): η ηλεκτρονική προγραμματιζόμενη διάταξη που εγκαθίσταται στο ερμάριο ή το πίλαρ ηλεκτροδότησης. Διαθέτει αστρονομικό ρολόι για τον έλεγχο του κύριου ηλεκτρονόμου (εάν υπάρχει) και κάθε σημείου φωτισμού, ανεξάρτητα ή ομαδικά, μέσω επικοινωνίας με το πρότυπο επικοινωνίας ISO14908 και των υφιστάμενων καλωδίων ηλεκτροδότησης. Στέλνει εντολές ON/OFFκαι ρύθμισης έντασης φωτισμού σε ώρες που έχουν καθοριστεί προηγουμένως και εξ αποστάσεως από το Λογισμικό Κεντρικής Επιτήρησης. Συλλέγει δεδομένα (συμπεριλαμβανομένων των συναγερμών) από κάθε σημείο φωτισμού και τα στέλνει στο Λογισμικό Επιτήρησης. 
  • Λογισμικό Κεντρικής Επιτήρησης (Central Monitoring Software ή CMS): το λογισμικό που επιτρέπει στους χρήστες να ρυθμίζουν τις πύλες, να εγκαθιστούν και να ρυθμίζουν τους ελεγκτές, να συλλέγουν και καταγράφουν δεδομένα από εκατοντάδες πύλες, να εντοπίζουν αστοχίες σημείων φωτισμού, να βοηθούν στη διάγνωση των αστοχιών, να διαχειρίζονται κεντρικά τους συναγερμούς, να επιτηρούν οποιοδήποτε σημείο φωτισμού σε πραγματικό χρόνο, να αναλύουν την κατανάλωση ενέργειας και να πραγματοποιούν τις λοιπές λειτουργίες ελέγχου και ρύθμισης των φωτιστικών.

Επίλογος

Τα συστήματα διαχείρησης αλλά και τα έξυπνα φωτιστικά αποτελούν σημαντικό εργαλείο στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ειδικότερα τα συστήματα διαχείρησης εκτός απο εξοικονόμηση προσφέρουν και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως διαχείρηση βλαβών αλλά και υλικού με αποτέλεσμα την καλύτερη αξοιποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

Share this post


nav-panel-close